Strony

czwartek, 11 sierpnia 2016

Dżem jagodowy


Dżem jagodowy powstał przez przypadek ponieważ dostałam 1L jagód, które 
nie dotrwały by zapewne do dnia następnego. Żeby ich nie wyrzucać zrobiłam
taki oto dżem. I chociaż wyszły tylko dwa słoiczki (i pół) będziemy mogli się delektować
ich smakiem w zimny jesienny czy zimowy dzień wspominając słoneczne letnie
dni i oczywiście jagodzianki:)

Składniki:
  • 1L jagód
  • 1/4 szklanki cukru

Jagody umyć i wrzucić do garnka o grubym dnie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków
rozgnieść je tak żeby puściły sok. Wstawić na gaz, gotować aż owoce się rozgotują
a woda odparuje  i powstanie gęsty dżem. Pod koniec dodać cukier. Najlepiej
gotowanie podzielić sobie na dwa dni i gotować po 1,5-2 godziny każdego dnia.
Dobrym sposobem na sprawdzenie czy dżem nadaje się już do wkładania w słoik jest
test talerzyka. Na zimny talerzyk, prosto z lodówki należy wylać troszkę dżemu.
Jeśli zastygnie od razu można wekować. Jeśli nie- jeszcze trochę gotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz