Strony
▼
wtorek, 31 maja 2016
poniedziałek, 30 maja 2016
Chleb wiejski z ziemniakami
Chleb wiejski z dodatkiem ziemniaków. Piekłam już kiedyś chleb z ziemniakami,
robiłam nawet rogaliki drożdżowe z ziemniakami dlatego nie bałam się zaryzykować
i upiec taki chleb. Dzięki ziemniakom zostaje dłużej świeży. Nie jest trudny w
przygotowaniu więc warto się pokusić. Kroiłam go jak był jeszcze ciepły dlatego
taka nierówna kromka ale myślę, że do następnego dnia by nie dotrwał:)
środa, 25 maja 2016
Batony z orzechów nerkowca z daktylami i kokosem
Kolejny przepis na zdrowe batony. Muszę się przyznać, że tak jak poprzednie bardzo
przypadły mi do gustu. Na co dzień staram się nie używać cukru ale od czasu do
czasu na takiego batonika się skuszę:) Przygotowując batony pamiętajmy, żeby
wybierać bakalie bez dodatku substancji konserwujących takich jak siarka.
Wtedy batony będą na prawdę zdrowe nie tylko z nazwy:)
poniedziałek, 23 maja 2016
Gołąbki z młodej kapusty zapiekane w bułgarskim garnku
Największym fanem gołąbków jest moje nastoletnie dziecko. Najlepsze dla niego
gołąbki oczywiście robi babcia wg tradycyjnej receptury gotowane w garnku.
Mnie natomiast, chociaż tamte to smak mojego dzieciństwa, smakują takie zapiekane,
które wprowadziłam do naszego menu jakiś czas temu. Korzystając z sezonu zrobiłam
z młodą kapustą. Do zapiekania użyłam mojego ulubionego garnka bułgarskiego ale
jak najbardziej można użyć do tego celu zwykłego naczynia żaroodpornego.
czwartek, 19 maja 2016
Chleb pszenny na zakwasie Piotra Kucharskiego
Kolejny przepis z książki Piotra Kucharskiego z tym, że tym razem przepis
na chleb na zakwasie. Z przepisu wychodzą dwa niewielkie bochenki ale można
nie podzielić i upiec jeden. Trzeba sobie jednak zarezerwować trochę czasu bo w
sumie chleby robi się dwa dni chociaż gdyby ktoś się bardzo uparł to może zrobić
w dniu pracy przed i po powrocie do domu :)
wtorek, 10 maja 2016
czwartek, 5 maja 2016
Zielony koktajl z kiwi i jarmużem
Zazwyczaj zielone koktajle robię ze szpinakiem ale dzisiaj pokusiłam się i kupiłam
jarmuż. Mój syn jest wielkim fanem zielonych koktajli i właśnie w ten sposób
przemycam mu owoce lub warzywa, których w normalnej wersji by nie zjadł.
W tym wypadku na pewno był by to jarmuż. Jest to warzywo, które wraca po
wielu latach do łaski. Można by rzec, że stało się modne:) Ale to akurat bardzo
dobrze bo wykazuje właściwości antynowotworowe i ma wiele
innych cennych dla naszego zdrowia składników.
Bułki żytnie razowe na zakwasie
Bułeczki z mąki żytniej razowe niewątpliwie należą do tych zdrowszych.
Ważną sprawą jest też co na tej zdrowej bułce położymy. Jest wiosna i po długiej
zimie aż się prosi zjeść pomidorka lub rzodkiewkę. Na te sezonowe co prawda
trzeba jeszcze poczekać bo wiosenne to nie do końca samo zdrowie ale ja
zaryzykowałam i było pysznie:)