Strony
▼
czwartek, 24 grudnia 2020
poniedziałek, 21 grudnia 2020
Sałatka śledziowa z burakami
Po słodkościach przyszła pora na coś wytrawnego. Sałatka śledziowa z dodatkiem warzyw. Idealna na Wigilię jak też następne dni świąteczne. Jeśli więc lubicie to połączenie czyli ryba i buraki to jak najbardziej polecam.
środa, 16 grudnia 2020
Włoskie cantucci z migdałami
Cantucci to włoskie ciasteczka wypiekane podwójnie. Smakują jak słodkie sucharki. Idealne do kawy jako słodka przekąska. U mnie dziś w wersji świątęcznej ponieważ słodycze z bakaliami kojarzą się mi ze Świętami Bożego Narodzenia.
niedziela, 13 grudnia 2020
Basler Läckerli
Basler Lackerli to tradycyjne pierniczki (batoniki) pochodzące z Bazylei w Szwajcarii. Powstały w 1431 roku i do dzisiaj są tam wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Nie ma w nich tłuszczu ani jajek więc dla alergików pasują idealnie. Mają za to w sobie dużo miodu, migdałów oraz skórki pomarańczowej. Słodkie dlatego ja w swoich zrezygnowałam już z dodawania cukru oraz lukru na wierzchu. Tradycyjnie jednak ten lukier powinien się tam znaleźć. Spokojnie poleżą nawet do miesiąca w blaszanej puszce.
niedziela, 6 grudnia 2020
Pierniczki orkiszowe z wegańskim lukrem
Dziś Mikołajki i nowy przepis na pierniczki. Bez nich przecież nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia:) Pierniczki nie są słodkie więc dla niektórych mogą być nawet za mało słodkie ale kiedy dodacie lukier ta na pewno się nie zasłodzicie. Dla tych jednak co lubią jak jest bardziej słodko proponuję dodać ok. 1/4 szklanki brązowego cukru. Ubić go razem z masłem. A i na koniec. Pierniczki nie są wegańskie. Wegański jest tylko lukier na nich.