Chleby żytnie na zakwasie to jedne z moich ulubionych. Zazwyczaj właśnie takie na co dzień goszczą na moim stole. Na zmianę z orkiszowymi:) Dzisiejszy jest z dodatkiem płatków owsianych. Przepis pochodzi z bloga Adam Piekarz i jest tam cała masa przepisów na pyszne domowe chleby. Większość już wypróbowałam a ten jest jednym z nich.
Dzisiaj serwujemy gofry. Nie byle jakie bo z cukinią. Idealne dla osób które nie przepadają za goframi na słodko. Te na wytrawnie są idealne jako przekąska, śniadanie lub na wynos.
Dzisiaj proponuję owsiankę ale na zimno. Jest lato i można sobie pozwolić w gorący dzień na śniadanie prosto z lodówki. Owsiankę przygotowujemy wieczorem i wstawiamy na noc do lodówki. Rano wystarczy udekorować owocami w moim przypadku są to jagody i brzoskwinia. Owsiankę przygotowaną w słoiku można zabrać ze sobą do pracy.