Od prawie 10 lat tych pierniczków nie może zabraknąć u nas na Święta. Są to nasze ulubione pierniczki. Znikają w mgnieniu oka :) Często muszę je piec przed samymi Świętami jeszcze raz. Nie ma z tym problemu ponieważ pierniczki nie wymagają leżakowania. Są gotowe do jedzenia od razu. Są z tych twardych i chrupiących więc właśnie wielbicielom takich je polecam.
Wegańskie muffinki, które powstają w kilkanaście minut to propozycja dla zabieganych lub początkujących w dziedzinie wypieków. Oczywiście też dla wegan oraz z nietolerancją na krowi nabiał czy jajka. Niestety w tych czasach z nietolerancjami spotykam się coraz częściej z moją rodziną włącznie. Muffinki wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Może zdjęcie tego nie oddaje ale są na prawdę dobre. Piekłam je już dwukrotnie:)
Zimowa rozgrzewająca herbata z żurawiną i sokiem jabłkowym. Idealna na zimne dni i o niebo zdrowsza od tych kupowanych w saszetkach. Ja użyłam rooibos ale jeśli nie lubicie można zamienić na dobrej jakości herbatę czarną najlepiej liściastą.
Bardzo prosta zupa z marchewki i fenkuła (kopru włoskiego). Idealna na zimne dni. Oczywiście warzywa najlepiej użyć ekologiczne lub od zaprzyjaźnionego rolnika, który ma na uwadze zdrowie innych i nie sprzedaje zatrutej żywności. Wiem, że o taką może nie jest najłatwiej ale warto spróbować i poszukać w okolicy. Jeśli natomiast mamy możliwość np. działkę to wyhodować własne warzywa. Ja od kilu lat tak robię :)
Kolejny przepis na domowy świeży sok. Ponownie z dodatkiem buraka ale tym razem w towarzystwie pomarańczy. Pamiętajcie , że taki sok najlepiej wypić od razu po przygotowaniu (najpóźniej do 3 godzin). Jest wtedy najzdrowszy. Jeśli nie wypijemy go od razu wstawić do lodówki.