Strony
▼
piątek, 28 grudnia 2018
sobota, 22 grudnia 2018
Chleb litewski ze śliwką (świąteczny)
Od kilku lat nie wyobrażam sobie, żeby na świątecznym stole
zabrakło domowego chleba. Od kiedy znalazłam na blogu Adam Piekarz
ten pyszny razowy chleb to właśnie on zagościł na moim stole w te
świąteczne dni. Ma w sobie bakalie (u mnie tylko śliwki) i to właśnie
kojarzy mi się z tym magicznym czasem świąt :) Doskonały do wędlin
czy serów a nawet posmarowany tylko masłem. Sprawdzi się oczywiście
nie tylko od święta.
sobota, 8 grudnia 2018
Krajanka piernikowa (wegańska)
Zapachniało dziś u mnie piernikiem. Piernikiem nie byle jakim bo wegańskim.
Dla wszystkich tych, którzy są weganami lub dla tych uczulonych na jajka lub
krowie mleko. Bardzo prosty przepis można by nawet napisać last minute :)
Wykonanie troszkę przypomina to na muffiny. Mamy składniki w dwóch
miskach i łączymy je ze sobą mieszając łyżką. Do ciasta dodajemy syrop
klonowy lub w wersji nie wegańskiej miód. Najlepiej nasz polski :)
poniedziałek, 3 grudnia 2018
czwartek, 22 listopada 2018
wtorek, 13 listopada 2018
poniedziałek, 5 listopada 2018
wtorek, 30 października 2018
Batoniki z nerkowców i bananów (wegańskie, bezglutenowe)
Kocham batoniki i wcale tego nie zamierzam ukrywać :) Mam oczywiście
na myśli batoniki raw czyli bez pieczenia. Z orzechów, daktyli czy fig.
Mam kilka ulubionych, które od czasu do czasu sobie kupuję ale jednak
najbardziej lubię te przygotowane w domu. Nie zajmuje to wiele czasu a
i batoników od razu mamy na zapas :) Tym razem postawiłam na batony
z orzechów nerkowca z bananem. Bez cukru, glutenu i mleka.
środa, 17 października 2018
Herbata na wzmocnienie odporności
Jak co roku mamy jesień a po niej zimę. Coraz więcej zarazków w powietrzu
i łapiemy infekcje. Ażeby temu zapobiec powinniśmy wzmocnić naszą odporność.
Proponuję domowe i bardzo naturalne sposoby. Bardzo dobrze sprawdza się imbir,
kurkuma, cytryna czy miód. Połączyłam to wszystko w jedną herbatkę z dodatkiem
jeżówki purpurowej (echinacea), która jest znana właśnie jako środek na
zwiększenie odporności lub na przeziębienie. Proponuję pić szklankę takiej herbatki
dziennie.
poniedziałek, 8 października 2018
niedziela, 30 września 2018
Domowa gorzka czekolada z bakaliami (wegańska)
W końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na domową czekoladę.
Wystarczą tylko 3 składniki + ulubione bakalie i chwilka w lodówce.
Czekolada nawet po wyjęciu i spędzeniu kilku godzin w cieple się nie
rozpływa tak jak we wcześniej testowane przepisach. Niebo w gębie :)
Polecam dla najmłodszych i dla tych większych fanów czekolady. Na smutne
jesienno-zimowe dni bardzo wskazana :)
sobota, 29 września 2018
Pełnoziarniste muffinki dyniowe z kruszonką na miodzie
Dziś mam dla Was przepis na muffinki dyniowe pieczone na mące
pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych. Wierzch z dodatkiem
orzechów pekan idealnie się z nimi komponuje. Na weekend do kawy
lub nawet na drugie śniadanie do lunchboxa. Tak na marginesie od niedawna
na blogu dział na dania do lunchboxa do szkoły lub pracy :)
czwartek, 27 września 2018
Jesienna potrawka z dyni i cukinii (wegańska, bez glutenu)
Bardzo szybka potrawa dla roślinożerców :) Muszę się przyznać, że ja uwielbiam
tego typu mało skomplikowane, szybkie w przygotowaniu dania. Obiad w 15 minut
to jest to. Szczególnie gdy chęci brak i katar do pasa :) Tak jak teraz u mnie.
Dobrze smakuje z ryżem, polecam zamienić na brązowy. Idealnie sprawdzi się
także jako danie do lunchboxa.
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana idealnie może nam zastąpić na kanapce
ogórka. Co prawda dużo zdrowsze są kiszonki ale od czasu do czasu
i na marynatę octową można sobie pozwolić. Tak dla urozmaicenia
posiłków. Cukinia sprawdzi się też do domowego hamburgera lub hod doga.
Moja cukinia z naszej działki trochę już przerośnięta więc musiałam kroić
na półplasterki. Jeśli macie okazję wybierzcie mniejszą.
wtorek, 25 września 2018
środa, 12 września 2018
Sałatka ze świeżymi figami
Kończy się niestety lato chociaż dzisiejsza pogoda tego zupełnie nie zapowiada.
Nie powiem nie spieszy mi się do zimy więc z tych słonecznych dni jestem
bardzo zadowolona. Dziś przepis na właśnie taka słoneczną, letnią sałatkę
z dodatkiem świeżych fig, suszonej żurawiny i sera koziego. Nie wszyscy lubią
świeże figi, natomiast ja za nimi przepadam. Dodanie ich do sałatki bardzo
wzbogaca jej smak.
poniedziałek, 10 września 2018
Sok z jasnych winogron ogrodowych
Witam po przerwie. Wakacje minęły błyskawicznie. Trzeba wracać do rzeczywistości :)
Na blogu jest przepis na sok z ciemnych winogron a teraz będzie też z jasnych. Przepisy
są co prawda bardzo podobne ale postanowiłam, że nie zaszkodzi jak je rozdzielę.
Sok jasny jak i ciemny smakuje wybornie chociaż co jest dość oczywiste z jasnych
jest dużo delikatniejszy. Jeśli jednak ogrodowe winogrona macie w nadmiarze tak
jak ja to polecam spróbować :)
czwartek, 16 sierpnia 2018
piątek, 10 sierpnia 2018
Pancakes orkiszowe z gruszką
Pancakes czyli po naszemu placuszki lub naleśniki ale w tym wypadku
placuszki pasuje dużo bardziej. Na przepis natknęłam się kiedyś
na blogu Moje Wypieki i robiłam je już kilka razy. Bardzo przypadły do
gustu naszej rodzinie. Teraz mamy własne gruszki więc nie mogło się
obyć bez takiego właśnie śniadania. W przepisie zamieniłam cukier na
ksylitol i odjęłam trochę sody. To jedyne zmiany jakie wprowadziłam.
środa, 8 sierpnia 2018
Muffinki czekoladowe z cukinią
Szybkie, małe, słodkie cuda. Tak można określić prawie każde muffinki. Robi się je
bowiem błyskawicznie, są przy tym bardzo wygodne w podaniu no i jest cała masa
możliwości. Ja upiekłam z cukinią ponieważ nadal próbuję ja wykorzystać na
wszystkie sposoby żeby się nie zmarnowała. Na działce jeszcze rośnie więc
sposobów będzie jeszcze więcej :)
poniedziałek, 6 sierpnia 2018
niedziela, 5 sierpnia 2018
Kruche pełnoziarniste ciasto ze śliwkami
W tym roku jak pisałam wcześniej warzywa i owoce obrodziły nam na działce.
Właśnie dojrzały jabłka, gruszki i śliwki. Z tych ostatnich upiekłam szybkie ciasto
na kruchym spodzie z kruszonką. Białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Mój
ślubny się zajadał i nie powiem ja również. Trzeba tylko uważać bo jest bardzo
delikatne.
czwartek, 2 sierpnia 2018
Domowa herbata mrożona o smaku brzoskwiniowym
W upał trzeba się chłodzić a że w tym roku mamy ponad 30 stopni tym bardziej.
Najlepsza jest oczywiście woda ale moje dziecko uwielbia herbaty mrożone a
szczególnie tą brzoskwiniową. W ogródku mamy zatrzęsienie brzoskwiń więc
zrobiłam domową ice tea :) Świetnie smakuje z bazylią ale akurat u mnie w domu
zabrakło.
sobota, 28 lipca 2018
środa, 25 lipca 2018
Dżem renkloda ulena z jabłkiem
W tym roku owoce na działce obrodziły. Rodzice przywieźli trochę śliwek i jabłek.
Postanowiłam zrobić z nich dżem bo były bardzo dojrzałe więc nie poleżały by długo.
Renkloda ulena to moja ukochana śliwka. Nie powiem węgierki też lubię ale
jasne śliwki już dawno skradły moje serce. Kiedyś robiłam z nich dżem z
dodatkiem brzoskwiń a tym razem z jabłkami. Na zimę sprawdzi się doskonale.
Jeśli doczeka :)
poniedziałek, 16 lipca 2018
Ciasto orkiszowe z wiśniami i białą czekoladą
Uwielbiam ciasta z owocami o czym pisałam już niejednokrotnie. Zawsze jednak
szukam takiego rozwiązania żeby ciasto było nie tylko smaczne ale także zdrowsze.
Właśnie to ciasto do takich należy (przemilczmy białą czekoladę;). Zrobione
z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem miodu. Bardzo wilgotne dzięki
musowi z jabłek. Jego słodycz wspaniale przełamują kwaśne wiśnie.
Zupa krem z cukinii i pomidorów
Zupa idealna na letni troszkę chłodniejszy dzień. U mnie na działce w tym
roku po raz pierwszy mamy cukinię i bardzo nam obrodziła więc trzeba ją jakoś
wykorzystać. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i od razu postanowiłam zrobić
zupę tym bardziej, że i pomidory mamy swoje :) Zupa okazała się strzałem
w dziesiątkę. Chyba będę powtórka. Raczej na pewno będzie :)
wtorek, 3 lipca 2018
Pierogi z botwinką
Muszę się Wam przyznać, że mam słabość do pierogów. Moje ulubione to rusie
oraz z owocami. W tym roku postanowiłam jednak spróbować czegoś innego.
Pierogów z botwinką. Botwinki mam nadmiar z działki więc trzeba ją jakoś
było wykorzystać. Pierogi muszę przyznać wyszły bardzo dobre chociaż
pierwszego miejsca w moim rankingu nie zajmą. Jednak polecam spróbować
bo w smaku całkiem inne ale też pyszne :)
piątek, 29 czerwca 2018
Domowy napój wiśniowy (gazowany)
Wiadomo, że w czasie upałów powinniśmy pić dużo wody. Nie każdy jednak
wodę lubi (niestety) i właśnie dla takich osób jest dzisiejszy przepis. Nie dość,
że słodzony to jeszcze gazowany. Nie ukrywam, że jednak gdy przyjrzymy się
składowi kupnej oranżady nasz napój wygrywa zdecydowanie. Owoce możemy
sobie dowolnie zmieniać i ilość ksylitolu również zależnie od kwaśności
użytych owoców.
poniedziałek, 25 czerwca 2018
sobota, 23 czerwca 2018
Błyskawiczny dżem truskawkowy z chia
Niestety nie było mnie troszkę ale miałam awarię komputera. Mam nadzieję, że
już będzie z nim dobrze bo trochę lat już sobie liczy :) Truskawki już się kończą
ale może uda Wam się jeszcze zrobić taki błyskawiczny dżem. Można oczywiście
zrobić z innymi owocami np. malinami, które właśnie się zaczynają.
środa, 30 maja 2018
Lemoniada rabarbarowa
Tej wiosny mamy lato więc z pewnością sięgacie po coś zimnego do picia.
Oczywiście najlepsza do ugaszenia pragnienia jest woda ale można sobie
od czasu do czau pozwolić na coś kolorowego np. na domową lemoniadę.
Teraz jest czas na rabarbar więc postanowiłam użyć go do mojej lemoniady.
Z dodatkiem lodu i listków mięty doskonale sprawdzi się w upalne dni.
poniedziałek, 14 maja 2018
poniedziałek, 7 maja 2018
środa, 28 marca 2018
Bezglutenowa babka gryczano-bananowa
W tym roku postawiłam na babkę z mąki gryczanej. Unikam glutenu i dlatego
mój wybór jest właśnie taki. Przepis przyda się osobom, które też muszą go
unikać a jeśli nawet możecie go jeść to będzie to jakaś odmiana na wielkanocnym
stole ;) Babka wychodzi puszysta i raczej jest z tych wilgotnych a nie suchych.
poniedziałek, 26 marca 2018
środa, 21 marca 2018
niedziela, 18 marca 2018
Krakersy bezglutenowe z ziołami
Od prawie miesiąca ograniczam w mojej kuchni gluten i muszę przyznać, że
całkiem dobrze się z tym czuję. Na pewno ma to dobry w pływ na moją tarczycę
a dokładnie niedoczynność na którą choruję już od ponad 10 lat. Krakersy to dobra
przekąska między posiłkami kiedy mamy ochotę coś "pochrupać". Nawet mojemu
bardzo wybrednemu dziecku smakowały:)
poniedziałek, 12 marca 2018
Muffinki z cukinią i suszonymi pomidorami (bezglutenowe)
Dzisiaj serwuję Wam muffinki, które śmiało możecie zabrać ze sobą do
pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Są bardzo wilgotne i śmiało mogą sięgać
po nie osoby z nietolerancją gluteny czy nabiału. Obecnie jestem na diecie podobnej
do diety paleo więc pewnie w przyszłości troszkę się pojawi przepisów właśnie
takich bezglutenowych. Moja tarczyca się zbuntowała i muszę coś z nią zrobić a
ponieważ dieta czyni cuda więc od diety zaczynam :)