Bardzo prosty przepis na wegańskie i bezglutenowe babeczki. Wszystko robimy w jednej misce ( w tym wypadku blendera) więc nie pobrudzimy nawet wielu naczyń :) Babeczki bardzo smaczne co może świadczyć o tym, że mój nieletni syn zjadł połowę sam :) Nie są co prawda bardzo puszyste ale smakują nieźle. Na deser w każdym razie polecam :)
Nie wszyscy mogą pic mleko zwierzęce albo z wyboru abo z powodu alergii. Właśnie dla takich osób produkowane są mleka, które możemy kupić w sklepie. Sojowe, ryżowe, kokosowe czy migdałowe. Ja postanowiłam zrobić takie mleko w domu. To nic trudnego. Wystarczy woda i migdały. Powstanie pyszne mleko, którym możemy zastąpić to krowie np. w deserach czy podczas śniadania.
Pasta powstała zupełnie przez przypadek. To tzw. sprzątanie lodówki. Nawet nie przypuszczałam, że wyjdzie taka dobra :) Może kolor nie jest specjalnie zachęcający ale smakiem powinna wynagrodzić.
Macie czasem tak, że "chodzi" za wami coś słodkiego. Staram się zbyt często nie sięgać po słodycze nawet te domowe. Tym razem nie wytrzymałam i zrobiłam tak na szybko batoniki bez pieczenia. Wystarczą tylko trzy składniki i gotowe. Tym razem moja chęć na coś słodkiego zaspokojona. Z przerażeniem myślę o jutrzejszym dniu. Tłusty Czwartek przed nami :)
Na zewnątrz powrót zimy a u mnie w kuchni zupa krem. Bardzo sycąca i świetnie rozgrzewa dzięki takim dodatkom jak imbir, czosnek i kurkuma. Polecam w zimowe dni ale nie tylko. Topinambur (zwany też słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim) to zapomniane warzywo chociaż w Polce uprawiane już w XVIII wieku a szkoda bo ma w sobie wiele cennych dla zdrowia składników. Witaminy C, B, A, E, K oraz minerały wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Polecam wypróbować a chipsy obłędne :)