poniedziałek, 31 października 2016

Domowy syrop na wzmocnienie organizmu


Jesień i zima to czas infekcji. Powinniśmy w tym okresie zadbać o wzmocnienie
naszego organizmu. Dlatego moją propozycją jest domowej roboty syrop. W jego skład
wchodzą same naturalne przyjazne nam składniki. Czosnek, który jest naturalnym
antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Cytryna to naturalne źródło
witaminy C ale też rutyny, która zapobiega utracie tej witaminy z naszego organizmu
i uszczelnia naczynia krwionośne. Miód lipowy ma właściwości lecznicze. Jest bardzo 
pomocny w dolegliwościach górnych dróg oddechowych. Ma również właściwości 
napotne. W końcu imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i wspaniale rozgrzewa organizm. Warto zaopatrzyć się w taki syrop i stosować 
zapobiegawczo lub wspomagać się nim już podczas przeziębienia. Nie polecam
tylko przyjmować go rano przed wyjściem do pracy bo zapach czosnku może nie być 
zbyt przyjemny dla naszego otoczenia :)

Babeczki dyniowe


Dyniowych przepisów ciąg dalszy. Dzisiaj maże mało upiorne jak na Halloween ale
za to zdrowe babeczki z dynią. Z dodatkiem mąki razowej i miodu. Babeczki 
przygotujecie  w kilka minut pod warunkiem, że posiadacie w domu gotowe puree z
dyni. Jeśli nie to trzeba najpierw je przygotować. Świetne do zabrania na drugie 
śniadanie do pracy lub szkoły. Nie są bardzo słodkie więc na pewno nas nie zasłodzą.

czwartek, 27 października 2016

Dyniowe kulki energetyczne


Jesienią i zimną bardzo potrzebujemy energii. Takie małe kuleczki szczęścia to
właśnie taki słodki zastrzyk energii. Kuleczki zawierają w sobie wszystko co 
zdrowe: daktyle, chia, płatki owsiane i miód. Są proste w przygotowaniu i
niestety bardzo szybko znikają :) Jeśli więc zostanie Wam łyżka puree z dyni-
nie wyrzucajcie. Zróbcie takie zdrowe kulki mocy :)

środa, 26 października 2016

Dyniowe Latte


Jedna z moich ulubionych kaw. Bardzo aromatyczna  z dodatkiem puree z dyni
i przyprawami. Bardzo jesienna kawa, która świetnie sprawdzi się na spotkaniu
ze znajomymi. Myślę, że zachwycą się jej niepowtarzalnym smakiem :)

Puree z dyni


Już od kilku lat co roku nie może u mnie w sezonie dyniowym zabraknąć puree
z dyni. Wykorzystuję go do bułek, chlebów, ciast, ciasteczek, placuszków. Sami
widzicie, że  zastosowań jest wiele. Puree sprawdzi się także dla najmłodszych
smakoszy tego warzywa. Warto nie wyrzucać pestek tylko je uprażyć. Wyjdzie
z nich wspaniała zdrowa "przegryzka". Sama dynia to bardzo zdrowe warzywo.
Zawiera wile witamin w tym A, C, B i PP a także magnez, potas, żelazo, wapń
i fosfor. Jest bardzo dobrym źródłem białka i błonnika. Proponuję zatem w sezonie
sięgać po nią jak najczęściej. 

poniedziałek, 24 października 2016

Rozgrzewający napój cytrusowo-imbirowy


Pogoda niestety w tym roku nas nie rozpieszcza. Ciągle zimno i mokro. Bardzo łatwo
w takich warunkach o przeziębienie. Dlatego mam dla Was propozycję. Napój 
z imbirem, cytryną, pomarańczą i miodem. Świetnie rozgrzewa nasz organizm. 
Warto się nim wspomagać profilaktycznie lub już podczas przeziębienia. 

sobota, 22 października 2016

Domowy ocet jabłkowy


Wiele słyszałam o wspaniałym działaniu octu jabłkowego na nasze zdrowie. 
Co jasne najlepiej go zrobić samodzielnie w domu. Nie jest to trudne chociaż wymaga
od nas trochę cierpliwości. Ważną rzeczą przy jego produkcji  jest jakość jabłek. 
Najlepsze będą ekologiczne.  Ja właśnie takich użyłam i wszystko poszło gładko. Ocet
zawiera wiele cenny składników jak sód, potas, miedź i żelazo oraz witaminy z
grupy B. Poza tym wzmacnia nasz układ odpornościowy i sprzyja odchudzaniu.
Można go też oczywiście używać jako przyprawy do marynat, sałatek czy sosów.

Schab parzony-wędlina


Kolejna propozycja na pyszną parzoną wędlinę ze schabu. Świetna do chleba -oczywiście
najlepiej własnej produkcji. Dobra na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jest bardzo
prosta do przygotowania bo tylko marynujemy a później parzymy i  nie bójcie się
samo parzenie wystarczy. Nie będzie surowa.

wtorek, 18 października 2016

Rożki drożdżowe z jabłkami


Kocham drożdżowe o czym pisałam Wam już niejednokrotnie. Uwielbiam piec chleby
ale też uwielbiam piec inne rzeczy drożdżowe takie jak te rożki nadziane jabłkami.
Połączenie jabłek i drożdżowego to nic nowego ale w tym wypadku takie klasyczne
połączenie sprawdziło się wyśmienicie. Rożki zniknęły u nas w jedno popołudnie a 
wychodzi ich wcale nie tak mało bo ok. 16 sztuk. Albo jesteśmy tak spragnieni 
słodkiego albo były tak pyszne. Przetestujcie a poznacie odpowiedź :)

Gulasz ze świeżymi śliwkami


Jesienny gulasz. Bardzo aromatyczny z dodatkiem świeżych śliwek. Ja wykorzystałam 
jeszcze węgierki ale można dodać inne fioletowe śliwki. Dzięki przyprawom takim
jak czosnek, imbir czy papryczka chilli świetnie nas rozgrzeje. W zimne dni właśnie
takich rozgrzewających nasz organizm potraw powinniśmy spożywać jak najwięcej.
Gulasz wieprzowy ale można zamienić wieprzowinę na wołowinę i nic na tym nie straci
a powiem nawet że zyska. 

sobota, 15 października 2016

Chleb orkiszowy- wieloziarnisty


16 października to Światowy Dzień Chleba. U  mnie oczywiście nie mogło go zabraknąć.
Dobry chleb to dla mnie podstawa, dlatego od jakiegoś czasu wypiekam go w domu.
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb z mąki orkiszowej z wieloma zdrowymi
ziarnami.  Bardzo ubolewam, że kupić teraz prawdziwy chleb jest bardzo trudno.
Sztuczne dodatki, które są dodawane mają za zadanie wydłużyć jego świeżość, sprawić,
że będzie ładnie wyrośnięty lub będzie miał odpowiedni kolor. A tak naprawdę chleb to
tylko cztery składniki zakwas, mąka, woda i sól. Dlatego zachęcam Was do wypieków w 
domu a jeśli nie chcecie to przynajmniej czytajcie uważnie etykiety. Na pewno lepiej 
wybrać lokalną piekarnię z tradycjami niż supermarket z wypiekarnią mrożonego ciasta,które leży w chłodni nawet do pół roku. 

wtorek, 11 października 2016

Domowy soczek marchewkowy dla dzieci


Mój nastolatek gdy był jeszcze małym dziecięciem lubił popularne soki marchewkowe
sprzedawane w sklepach. Niestety nie wszystkie mógł pić ponieważ dostawał
wysypki . Co też zawierały tamte soki? Nie wiem. Wiem natomiast, że 
przygotowanie takiego w domu to nic trudnego. Jeśli  macie tak jak ja dostęp do swoich
warzyw i owoców jesteście w 100% pewni co podajecie swojemu dziecku do picia 
(chociaż trudno mieć cytrusy w ogródku :) Jeśli posiadacie Thermomix taki soczek zrobi
się właściwie sam (ja nie posiadam niestety). Smak soczków można sobie modyfikować
gdy dziecko jest np. uczulone na jakiś składnik -zastąpić innym. Smaków może być tyle
ile macie pomysłów. U mnie w dwóch wariantach smakowych : marchewka, jabłko, 
pomarańcza i marchewka, jabłko, gruszka, malina.

Mus z jabłek


U mnie w domu taki mus na zimę to mus :) Może dlatego, że mamy swoje 
jabłka a może dlatego, że takie jabłka wszyscy uwielbiamy. W tym roku moja
mam zrobiła 100 słoików a ja też kilka więc zapas dla całej rodziny na zimę jest.
Jabłka można użyć do naleśników, szarlotki, ryżu czy jako dżem na kanapkę. Dodaję 
go też do ciast czy placuszków.  Nie ma w sobie dodatków typu cynamon ponieważ
w ten sposób może mieć różne zastosowanie. Nawet dla maluszka jako deser. 

poniedziałek, 10 października 2016

Zielony koktajl z gruszką


Dzisiaj troszkę witaminek bo witaminek jesienią szczególnie nam potrzeba.
Pogoda w ostatnich dniach nas nie rozpieszcza i przyznam, że najchętniej
bym się zakopała pod kocykiem z dobrą książką w ręku. Zatem żeby dodać sobie nieco
wigoru proponuję zielony koktajl z dodatkiem gruszki.  Nada się i na śniadanie i 
na coś między posiłkami. Ma w sobie wiele witamin, oczyszcza organizm i jest
lekkostrawny. A co najważniejsze gotowy w kilka minut.

piątek, 7 października 2016

Zupa krem z dyni


Gęsta, sycąca zupa krem z dyni z dodatkiem jabłka i curry. W jesienny, deszczowy dzień
nie ma nic przyjemniejszego niż miska takiej rozgrzewającej zupy. Możemy ją wzbogacić
mlekiem krowim lub roślinnym. Jesień i zima to dla mnie czas zup. Na pewno jeszcze
wiele pojawi się na blogu. Mam nadzieję, że lubicie :)

środa, 5 października 2016

Sok z czarnych winogron ogrodowych


Na działce mamy pełno winogron. Takich małych i cierpkich więc nie specjalnie
są na nie chętni. Myślałam żeby coś z nich zrobić bo szkoda, żeby się zmarnowały.
Zrób nalewkę albo wino-radzili. Ja natomiast postawiłam na taki sok. I nie żałuję
bo sok wyszedł przepyszny. Bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Popijam
go prosto z butelki natomiast mój syn woli rozcieńczony. Jeśli więc też macie taki
dylemat zróbcie sok dla całej rodziny. Nie będziecie żałować:)

poniedziałek, 3 października 2016

Ciastka owsiano-orkiszowe ze słonecznikiem


Ciasteczka owsiane są moimi ulubionymi. Oczywiście preferuję te wykonane we 
własnej kuchni:) Dzisiejsze z dodatkiem pestek słonecznika i kokosem smakują
świetnie. Jak dla mnie idealne do kawy czy na drugie śniadanie. Dostarczą nieco
energii a jesienią takiej energii nam najbardziej potrzeba. Poza tym potrafią osłodzić
smutny jesienny czy zimowy dzień.

niedziela, 2 października 2016

Syrop z malin na zimę


To już ostatni dzwonek, żeby przygotować taki syrop na zimę. Świetnie się sprawdzi
podczas przeziębienia jako dodatek do herbaty wszak  maliny mają właściwości 
przeciwgorączkowe (zawierają kwas salicylowy). Syrop można stosować także 
profilaktycznie bo kryje w sobie wiele witamin i przeciwutleniaczy.  Uważam, że takie 
domowe środki na przeziębienie są najlepsze dlatego u mnie w spiżarni stoją soki z 
malin, aronii i winogron. Zima mojej rodzinie nie straszna.