Jesień i zima to czas infekcji. Powinniśmy w tym okresie zadbać o wzmocnienie naszego organizmu. Dlatego moją propozycją jest domowej roboty syrop. W jego skład wchodzą same naturalne przyjazne nam składniki. Czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Cytryna to naturalne źródło witaminy C ale też rutyny, która zapobiega utracie tej witaminy z naszego organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Miód lipowy ma właściwości lecznicze. Jest bardzo pomocny w dolegliwościach górnych dróg oddechowych. Ma również właściwości napotne. W końcu imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i wspaniale rozgrzewa organizm. Warto zaopatrzyć się w taki syrop i stosować zapobiegawczo lub wspomagać się nim już podczas przeziębienia. Nie polecam tylko przyjmować go rano przed wyjściem do pracy bo zapach czosnku może nie być zbyt przyjemny dla naszego otoczenia :)
Dyniowych przepisów ciąg dalszy. Dzisiaj maże mało upiorne jak na Halloween ale za to zdrowe babeczki z dynią. Z dodatkiem mąki razowej i miodu. Babeczki przygotujecie w kilka minut pod warunkiem, że posiadacie w domu gotowe puree z dyni. Jeśli nie to trzeba najpierw je przygotować. Świetne do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Nie są bardzo słodkie więc na pewno nas nie zasłodzą.
Jesienią i zimną bardzo potrzebujemy energii. Takie małe kuleczki szczęścia to właśnie taki słodki zastrzyk energii. Kuleczki zawierają w sobie wszystko co zdrowe: daktyle, chia, płatki owsiane i miód. Są proste w przygotowaniu i niestety bardzo szybko znikają :) Jeśli więc zostanie Wam łyżka puree z dyni- nie wyrzucajcie. Zróbcie takie zdrowe kulki mocy :)
Jedna z moich ulubionych kaw. Bardzo aromatyczna z dodatkiem puree z dyni i przyprawami. Bardzo jesienna kawa, która świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi. Myślę, że zachwycą się jej niepowtarzalnym smakiem :)
Już od kilku lat co roku nie może u mnie w sezonie dyniowym zabraknąć puree z dyni. Wykorzystuję go do bułek, chlebów, ciast, ciasteczek, placuszków. Sami widzicie, że zastosowań jest wiele. Puree sprawdzi się także dla najmłodszych smakoszy tego warzywa. Warto nie wyrzucać pestek tylko je uprażyć. Wyjdzie z nich wspaniała zdrowa "przegryzka". Sama dynia to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera wile witamin w tym A, C, B i PP a także magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Jest bardzo dobrym źródłem białka i błonnika. Proponuję zatem w sezonie sięgać po nią jak najczęściej.
Pogoda niestety w tym roku nas nie rozpieszcza. Ciągle zimno i mokro. Bardzo łatwo w takich warunkach o przeziębienie. Dlatego mam dla Was propozycję. Napój z imbirem, cytryną, pomarańczą i miodem. Świetnie rozgrzewa nasz organizm. Warto się nim wspomagać profilaktycznie lub już podczas przeziębienia.
Wiele słyszałam o wspaniałym działaniu octu jabłkowego na nasze zdrowie. Co jasne najlepiej go zrobić samodzielnie w domu. Nie jest to trudne chociaż wymaga od nas trochę cierpliwości. Ważną rzeczą przy jego produkcji jest jakość jabłek. Najlepsze będą ekologiczne. Ja właśnie takich użyłam i wszystko poszło gładko. Ocet zawiera wiele cenny składników jak sód, potas, miedź i żelazo oraz witaminy z grupy B. Poza tym wzmacnia nasz układ odpornościowy i sprzyja odchudzaniu. Można go też oczywiście używać jako przyprawy do marynat, sałatek czy sosów.
Kolejna propozycja na pyszną parzoną wędlinę ze schabu. Świetna do chleba -oczywiście najlepiej własnej produkcji. Dobra na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jest bardzo prosta do przygotowania bo tylko marynujemy a później parzymy i nie bójcie się samo parzenie wystarczy. Nie będzie surowa.
Kocham drożdżowe o czym pisałam Wam już niejednokrotnie. Uwielbiam piec chleby ale też uwielbiam piec inne rzeczy drożdżowe takie jak te rożki nadziane jabłkami. Połączenie jabłek i drożdżowego to nic nowego ale w tym wypadku takie klasyczne połączenie sprawdziło się wyśmienicie. Rożki zniknęły u nas w jedno popołudnie a wychodzi ich wcale nie tak mało bo ok. 16 sztuk. Albo jesteśmy tak spragnieni słodkiego albo były tak pyszne. Przetestujcie a poznacie odpowiedź :)
Jesienny gulasz. Bardzo aromatyczny z dodatkiem świeżych śliwek. Ja wykorzystałam jeszcze węgierki ale można dodać inne fioletowe śliwki. Dzięki przyprawom takim jak czosnek, imbir czy papryczka chilli świetnie nas rozgrzeje. W zimne dni właśnie takich rozgrzewających nasz organizm potraw powinniśmy spożywać jak najwięcej. Gulasz wieprzowy ale można zamienić wieprzowinę na wołowinę i nic na tym nie straci a powiem nawet że zyska.
16 października to Światowy Dzień Chleba. U mnie oczywiście nie mogło go zabraknąć. Dobry chleb to dla mnie podstawa, dlatego od jakiegoś czasu wypiekam go w domu. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb z mąki orkiszowej z wieloma zdrowymi ziarnami. Bardzo ubolewam, że kupić teraz prawdziwy chleb jest bardzo trudno. Sztuczne dodatki, które są dodawane mają za zadanie wydłużyć jego świeżość, sprawić, że będzie ładnie wyrośnięty lub będzie miał odpowiedni kolor. A tak naprawdę chleb to tylko cztery składniki zakwas, mąka, woda i sól. Dlatego zachęcam Was do wypieków w domu a jeśli nie chcecie to przynajmniej czytajcie uważnie etykiety. Na pewno lepiej wybrać lokalną piekarnię z tradycjami niż supermarket z wypiekarnią mrożonego ciasta,które leży w chłodni nawet do pół roku.
Mój nastolatek gdy był jeszcze małym dziecięciem lubił popularne soki marchewkowe sprzedawane w sklepach. Niestety nie wszystkie mógł pić ponieważ dostawał wysypki . Co też zawierały tamte soki? Nie wiem. Wiem natomiast, że przygotowanie takiego w domu to nic trudnego. Jeśli macie tak jak ja dostęp do swoich warzyw i owoców jesteście w 100% pewni co podajecie swojemu dziecku do picia (chociaż trudno mieć cytrusy w ogródku :) Jeśli posiadacie Thermomix taki soczek zrobi się właściwie sam (ja nie posiadam niestety). Smak soczków można sobie modyfikować gdy dziecko jest np. uczulone na jakiś składnik -zastąpić innym. Smaków może być tyle ile macie pomysłów. U mnie w dwóch wariantach smakowych : marchewka, jabłko, pomarańcza i marchewka, jabłko, gruszka, malina.
U mnie w domu taki mus na zimę to mus :) Może dlatego, że mamy swoje jabłka a może dlatego, że takie jabłka wszyscy uwielbiamy. W tym roku moja mam zrobiła 100 słoików a ja też kilka więc zapas dla całej rodziny na zimę jest. Jabłka można użyć do naleśników, szarlotki, ryżu czy jako dżem na kanapkę. Dodaję go też do ciast czy placuszków. Nie ma w sobie dodatków typu cynamon ponieważ w ten sposób może mieć różne zastosowanie. Nawet dla maluszka jako deser.
Dzisiaj troszkę witaminek bo witaminek jesienią szczególnie nam potrzeba. Pogoda w ostatnich dniach nas nie rozpieszcza i przyznam, że najchętniej bym się zakopała pod kocykiem z dobrą książką w ręku. Zatem żeby dodać sobie nieco wigoru proponuję zielony koktajl z dodatkiem gruszki. Nada się i na śniadanie i na coś między posiłkami. Ma w sobie wiele witamin, oczyszcza organizm i jest lekkostrawny. A co najważniejsze gotowy w kilka minut.
Gęsta, sycąca zupa krem z dyni z dodatkiem jabłka i curry. W jesienny, deszczowy dzień nie ma nic przyjemniejszego niż miska takiej rozgrzewającej zupy. Możemy ją wzbogacić mlekiem krowim lub roślinnym. Jesień i zima to dla mnie czas zup. Na pewno jeszcze wiele pojawi się na blogu. Mam nadzieję, że lubicie :)
Na działce mamy pełno winogron. Takich małych i cierpkich więc nie specjalnie są na nie chętni. Myślałam żeby coś z nich zrobić bo szkoda, żeby się zmarnowały. Zrób nalewkę albo wino-radzili. Ja natomiast postawiłam na taki sok. I nie żałuję bo sok wyszedł przepyszny. Bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Popijam go prosto z butelki natomiast mój syn woli rozcieńczony. Jeśli więc też macie taki dylemat zróbcie sok dla całej rodziny. Nie będziecie żałować:)
Ciasteczka owsiane są moimi ulubionymi. Oczywiście preferuję te wykonane we własnej kuchni:) Dzisiejsze z dodatkiem pestek słonecznika i kokosem smakują świetnie. Jak dla mnie idealne do kawy czy na drugie śniadanie. Dostarczą nieco energii a jesienią takiej energii nam najbardziej potrzeba. Poza tym potrafią osłodzić smutny jesienny czy zimowy dzień.
To już ostatni dzwonek, żeby przygotować taki syrop na zimę. Świetnie się sprawdzi podczas przeziębienia jako dodatek do herbaty wszak maliny mają właściwości przeciwgorączkowe (zawierają kwas salicylowy). Syrop można stosować także profilaktycznie bo kryje w sobie wiele witamin i przeciwutleniaczy. Uważam, że takie domowe środki na przeziębienie są najlepsze dlatego u mnie w spiżarni stoją soki z malin, aronii i winogron. Zima mojej rodzinie nie straszna.