poniedziałek, 15 lutego 2016

Chleb pełnoziarnisty


Kolejny zdrowy i bardzo prosty chleb chociaż ten wymaga zagniatania. 
Przepis znalazła na opakowaniu mąki pewnej z firm. Mąka jest 
mieszanką 3 zbóż: pszennej, żytniej i orkiszowej. Chlebek wychodzi 
bardzo smaczny chociaż jest z typu tych bardziej "zbitych". Ja akurat
 takie wolę bardziej od tych białych i jak to mówi mój mąż "nadmuchanych".

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pełnoziarnistej 3 zboża 
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 350 ml wody w temperaturze pokojowej

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Z ciasta uformować bochenek i umieścić w koszyczku do wyrastania
lub w blaszce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut
(aż podwoi swoją objętość). Chleb piec w nagrzanym do 220 stopni
piekarniku przez ok. 35 minut. Ostudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz