czwartek, 18 stycznia 2018

Chleb razowy z żurawiną


Jeśli bym miała wybrać swój ulubiony chleb to chyba bym wybrała właśnie ten.
Ciężki, żytni razowy z dodatkiem słodkiej żurawiny. Dla mnie kombinacja idealna:)
Przepis dość pracochłonny bo chleb wymaga długiego wyrastania ale zapewniam, że
warto poświęcić wolny dzień  i go upiec. Na śniadanie niezastąpiony :)

Składniki I faza:
  • 80g aktywny zakwas żytni
  • 80g woda w temp. 24 stopni
  • 100g mąki żytniej razowej typ 2000

Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę, wymieszać i zostawić na 8-10 godzin
do wyrastania pod przykryciem (najlepiej na noc).

Składniki II faza:
  • 260 g półkwas (cała poprzednia faza) 
  • 180g woda temp.28 stopni
  • 160g mąki żytniej razowej typ 2000

Rano składniki połączyć jak w poprzedniej fazie (półkwas+woda+mąka).
Zostawić pod przykryciem na 5-7 godzin.

Składniki ciasto właściwe:
  • 600g kwas (cała poprzednia faza)
  • 50g mąki żytniej typ 720
  • 150g mąki pszennej typ 750
  • 165g suszonej żurawiny (najlepiej niesiarkowanej)
  • 15g słód palony
  • 10g soli 
  • 50g wody temp.32 stopnie

Żurawinę sparzyć i zostawić na sitku aż odcieknie (jeśli jest bardzo duża przekroić
na 2-4 części). Do kwasu dodać wodę, słód, sól i mąki. Mieszać za pomocą miksera
z hakiem 10-12 minut. Dodać żurawinę i mieszać 3 minuty. Ciasto przełożyć do
niewielkiej foremki keksówki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do rozrostu
końcowego (na ok. 2-3 godziny). Piekarnik nastawić na 230 stopni góra-dół.
Wsadzić chleb do zaparowanego piekarnika i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę
do 190-200 stopni i piec jeszcze 30-40 minut. Tuż po wyjęciu spryskać wodą i zostawić
aż całkowicie ostygnie.


Źródło : Adam Piekarz

1 komentarz: