poniedziałek, 27 listopada 2017

Bezglutenowy chrupiący chlebek z ziarnami (wegański)


Lubicie chrupiące chlebki? Ja lubię ale bez przesady :) Ten domowy smakuje 
jak dla mnie dużo lepiej niż te ze sklepu. Taki chlebek sprawdzi się dla dbających
o linię oraz dla dbających o to, żeby zdrowo się odżywiać. Dobry dla alergików
i wegan bo nie zawiera mleka i jajek oraz dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki owsianej (w diecie bezglutenowej)*
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 
  • 1/4 szklanki płatków owsianych (w diecie bezglutenowych)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki surowej (nie gotowanej) komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju 

*Jeśli nie mamy mąki owsianej wystarczy zmielić na mąkę płatki owsiane.

W większej misce zmieszać mąkę owsianą, siemię, płatki owsiane, pestki dyni
i słonecznika. W mniejszej wymieszać gorącą wodę z solą i olejem. Dodać
mokre składniki do suchych. Wymieszać (wyjdzie klejąca masa). Zostawić ją
na 10 minut.
 

Masę podzielić na pół. Pierwszą rozwałkować na cienki prostokątny placek
(u mnie wyszły trochę za grube ale może znajdą się amatorzy ciut grubszego
ale niestety niezbyt chrupiącego wtedy pieczywa). Przy wałkowaniu można
stolnicę lekko podsypać mąką (w diecie oczywiście bezglutenową).
Placek pokroić na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Przenieść
na blaszkę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut
(na złoty kolor). Ostudzić i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Z drugą częścią postąpić identycznie.


2 komentarze: