piątek, 20 października 2017

Batony czekoladowo-owsiane z bakaliami


Ostatnio sporo u mnie słodkości ale na szczęście tych nieco zdrowszych.
Batoniki czekoladowe z płatkami owsianymi i bakaliami to świetna przekąska
gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Batony nie zawierają białego cukru
ale miód ( można też dodać syrop klonowy lub daktylowy). Bardzo polecam na
jesienny weekend, który zapowiada się deszczowo.

Składniki na ok. 12 sztuk:
  • 100g masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
  • 75g oleju kokosowego
  • 100g płynnego miodu (ja użyłam spadziowego)
  • 50g gorzkiej- dobrej jakości -czekolady
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1/3 szklanki bakalii: żurawina, jagody goji, pestki dyni, słonecznika itp
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Masło i olej rozpuścić w garnku. Zdjąć i dodać miód oraz połamaną czekoladę.
Dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane i bakalie. Ponownie wymieszać.
Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią spożywczą na wysokość ok.1-2 cm.
Włożyć do lodówki i zostawić do schłodzenia na ok. 30 minut. Pokroić na
batoniki. Przechowywać w lodówce.


Przepis pochodzi z radia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz