czwartek, 20 kwietnia 2017

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem


Witam w pierwszym wpisie po Świętach i zapraszam na bardzo prostą sałatkę,
która również gościła na moim świątecznym śniadaniu. Jest bardzo kolorowa
i ładnie się prezentuje na stole nie tylko wielkanocnym. O walorach smakowych
można by pisać bardzo długo. Napiszę tylko jedno słowo. Pyszna :)

Składniki dla 2 osób:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (mała)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g roszponki
  • ok. 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4-5 sztuk oliwek czarnych
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • rzeżucha do dekoracji

Składniki na sos:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Na dwa talerze podzielić po równo roszponkę. Następnie odsączonego z puszki
tuńczyka, ugotowane i przekrojone na ćwiartki jajka, na pół pomidorki i
w plasterki oliwki. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę. Składniki na sos
wymieszać i polać sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem. Ozdobić rzeżuchą.


1 komentarz: