poniedziałek, 9 stycznia 2017

Domowa mieszanka kakao


Przygotowane w domu kakao to świetny pomysł na poprawienie sobie nastroju.
W zimny dzień nie ma nic przyjemniejszego niż właśnie gorąca filiżanka z brązowym
płynem w środku. Od jakiegoś czasu bardzo popularne stały się te z królikiem na
opakowaniu. Dzieci je uwielbiają. Niestety polecam raczej unikać podobnych produktów
bo w ich składzie znajdziemy tylko ok. 20 % kakao za to wiele wspomagaczy 
i ulepszaczy. Na pierwszym miejscu na etykiecie znajdziemy cukier czyli jest go tam
od groma. Dlatego postanowiłam przygotować taką gotową mieszankę w domu. 
Wystarczy wymieszać z mlekiem lub wodą i podać. Gwarantuję, że smakuje świetnie
(wypróbowane na dziecku) i co najważniejsze dostarczymy sobie tylko tych składników
o jakie nam chodzi bo kakao to witamina K,E,B ale też magnez,fosfor i potas.

Składniki:
  • 1/2 szklanki gorzkiego dobrej jakości kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku 
  • 1/3 szklanki brązowego cukru lub cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

W słoiku mieszamy wszystkie składniki.

Kakao można przygotować na trzy sposoby:

1. W szklance gorącego mleka rozpuścić 2 łyżeczki mieszanki.
2. Wlać 1/2 szklanki wrzątku, dodać 2 łyżeczki mieszanki, dopełnić szklankę ciepłym mlekiem.
3. W szklance wody rozpuścić 2 łyżeczki mieszanki.

Na zdjęciu zrobione sposobem 2-gim z tym, że mleko zostało spienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz