środa, 27 lipca 2016

Naleśniki orkiszowe z twarogiem i jagodami


Takie bardzo sezonowe ,nieco zdrowsze bo z mąki orkiszowej, naleśniki.
Możemy je podać na słodki letni obiad chociaż znam takich dla których naleśniki
są raczej deserem  niż obiadem.  Ja w każdym bądź razie serwowałam je na obiad
bo u nas wszyscy za naleśnikami bardzo przepadają:)

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

 Składniki na nadzienie:
  • 350g twarogu 
  • cukier wg. gustu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

 Składniki na sos:
  • 150 g jagód
  • 1-2 łyżki syropu klonowego

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki (gdyby ciasto wyszło za
rzadkie dodać troszkę jasnej mąki orkiszowej). Twaróg zmieszać z jogurtem.
Dosłodzić do smaku.  Ok. 120 g jagód zmiksować lekko (tak, żeby owoce były prawie
 w całości) z syropem. Naleśniki nadziać twarogiem i resztą jagód. Zwinąć dowolnie.
Serwować z sosem jagodowym i jogurtem. Przepis dla rodziny 2+1
(dla większej trzeba zwiększyć ilość składników).

1 komentarz:

  1. Właśnie niedawno pojawiła się u mnie w kuchni mąka orkiszowa. Już wiem do czego ją mogę użyć. Pysznie! <3

    OdpowiedzUsuń